Operativsystem surfplatta

Vilka operativsystem finns det och vilket bör man välja? Kort och gott så finns det två stycken stora operativsystem på surfplattorna.

Det första är Android vilket finns på extremt många modeller i många prisklasser. Android är ett mycket bra operativsystem och det finns otroligt många appar till det. Fördel med Android är att det är ganska öppet och därför kan utvecklare göra väldigt mycket med systemet. Nackdelen med detta är dock att risken för virus och skadliga appar ökar.

Det andra stora operativsystemet är iOS som utvecklats av Apple. Detta finns endast på Apples surfplattor som heter iPad och är ett otroligt kraftfullt. Det är busenkelt att använda och då det är mer kontrollerat av Apple så är det i teorin inga virus eller skadliga appar, detta då alla appar kontrolleras av Apple innan de läggs upp.

Sedan finns även Chrome OS som är ett operativsystem som används på Chromebooks främst. Det finns även Windows som normalt används på vanliga bärbara datorer.

Ska vi lämna lite rekommendationer så skulle vi säga att för någon som verkligen har koll på vad denne gör och gärna vill ha större möjligheter så är Android ett solklart val. Har man en mindre budget så är även Android ett bra val då iPads generellt är lite dyrare.

För äldre och barn så är troligen iOS och iPads ett lite bättre val även. Detta då iOS är väldigt enkelt att använda och det är svårt att ställa till saker. Likaså för den som söker bästa prestanda så brukar iPads ligga på framkant i benchmark-tester på processorerna.

Relaterade produkter:

Lenovo Tab M7 (2021)

Köp Lenovo Tab M7 (2021)

Kostar 1249kr

Denver Tiq-10484 Surfplatta 10,1”

Köp Denver TIQ-10484 Surfplatta 10,1”

Kostar 1499kr

Samsung Galaxy Tab A7 Lite Wifi / 32gb - Mörkgrå

Köp Samsung Galaxy Tab A7 Lite Wifi / 32GB - Mörkgrå

Kostar 1990kr

Samsung Tab A8 (2021)

Köp Samsung Tab A8 (2021)

Kostar 2590kr